Lezing – Na de oorlog heerste in Zwolle een grote woningnood en werden er in hoog tempo nieuwe woningen gebouwd in Dieze en later in Holtenbroek en de Aa-landen. Er stonden veel krotwoningen in de binnenstad die gesloopt werden om ruimte te maken voor winkels, woningbouw of voor het verkeer. Door zijn gunstige ligging werd Zwolle een stedelijk knooppunt en werd de infrastructuur sterk verbeterd, onder meer door de bouw van de IJsselbrug en de aanleg van de A28. Een belangrijk moment in de ontwikkeling van de stad was de opheffing van de gemeente Zwollerkerspel. Zwolle kreeg er daardoor een groot grondoppervlakte bij en kon verder groeien.

Tijdens de lezing ‘De Zwolse Lente’ staat Herman Aarts stil bij deze ontwikkelingen in Zwolle. Het boek ‘De Zwolse Lente’, geschreven door Herman Aarts en Adri van Drielen, gaat over de wederopbouw van Zwolle in de periode 1945-1976. Een periode die samenvalt met de tijd waarin persfotograaf Dolf Henneke actief is voor de Zwolse Courant. De foto’s van Dolf Henneke illustreren op een mooie manier al deze veranderingen in de stad. T/m 3 juni is de expositie ‘De Zwolse Lente’ met foto’s van Henneke gratis te bezoeken in Academiehuis de Grote Kerk, zo ook na de lezing.

Meld je aan voor deze lezing via de website van Waanders In de Broeren.
Let op: de lezing vindt plaats in Academiehuis de Grote Kerk aan de Grote Markt.

Erfgoedplatform Zwolle
Deze lezing wordt aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle.
Dit wordt gevormd door: Stedelijk Museum Zwolle, Historisch Centrum Overijssel, Waanders In de Broeren, Zwolse Historische Vereniging, Vereniging vrienden van de stadskern Zwolle, Zwols Architectuur Podium, Gemeente Zwolle (afdeling Archeologie en Monumentenzorg), Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Stichting Stadsherstel Zwolle, Stichting Grote Kerk Zwolle en Het Oversticht.