In 2020 wordt na 10 jaar ontwikkelen en bouwen door VanWonen het nieuwbouwproject Kraanbolwerk afgerond. Daarmee krijgt Zwolle het Noordereiland als wooneiland terug en als bijvangst een waterplein vol levendigheid. Maar wat is de historie van het Kraanbolwerk en hoe is de keuze voor de nieuwbouw tot stand gekomen? Deze vragen behandelen Marcel de Ruiter (Projectontwikkelaar VanWonen) en Henk Snel (Stedenbouwkundige) tijdens de lezing ‘Kraanbolwerk’. Van defensief bastion om de Zwolse binnenhaven en de kraan te beschermen, naar robuust havengebied waar handel werd gedreven. Dit eiland bij het centrum van Zwolle heeft altijd een bijzondere functie gehad voor het binnenstedelijk gebied. Met de sloop van fabrieksgebouwen, zoals Schaepman Lakfabrieken, heeft de binnenstad tal van nieuwe mogelijkheden gekregen. Het nieuwbouwproject Kraanbolwerk is een bijzonder gewild woon- en leefgebied aan de rand van de binnenstad, geïnspireerd op het industriële verleden van deze unieke plek. De avond eindigt dan ook met de vraag hoe de huidige bewoners van het Kraanbolwerk deze unieke plek ervaren. Vincent Robijn, directeur-bestuurder Allemaal Zwolle, gaat met hen in gesprek.

Muziek: Jan Pieter Boudens en Erik Raayman
Organisatie: Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle, Zwolse Historische Vereniging en Allemaal Zwolle

Praktische info
Alle lezingen vinden plaats bij Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3 in Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de lezingen wordt op prijs gesteld. Alle avonden worden muzikaal omlijst.

Aanmelden: Je kunt je aanmelden voor de lezing door een e-mail te sturen naar communicatie@waandersindebroeren.nl. Graag met vermelding welke lezing, datum en hoeveel personen.

Erfgoedplatform Zwolle
Deze lezing wordt aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle, deze wordt gevormd door: Zwolse Historische Vereniging, Het Oversticht, Vrienden van de Stadskern, Zwols Architectuur Podium, Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle, Waanders In de Broeren, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle en Stichting Allemaal Zwolle.

Bekijk ook de andere lezingen in de lezingenreeks 2019-2020 in het agenda overzicht of bekijk de folder onderaan deze pagina.

Kopfoto: Kraanbolwerk