In Koestraat 8 komen bouwgeschiedenis en sociëteitsgeschiedenis samen. Het stadspaleis kent twee langdurige eigenaren. In 1648 kocht Simon van Haersolte twee panden aan de Koestraat en verbouwde deze. In 1807 werd De Groote Sociëteit eigenaar. Recent bouwhistorisch onderzoek heeft veel informatie opgeleverd. Bouwhistoricus Daan Wennips ontsluiert de bouwgeschiedenis van het adellijk pand. Hij gaat onder meer in op de verbouwingen en de voor een stadswoning niet veelvoorkomende opzet met een binnenplaats. Ook neemt hij je mee in de zeldzame en goed bewaarde 17de-eeuwse interieuronderdelen.

Oud-directeur en lid van De Groote Sociëteit Ronald van den Berg duikt in de geschiedenis van de in 1802 opgerichte vereniging. Alleen maar herengezelligheid of machtscentrum in de stad? Wat heeft een sociëteit vandaag de dag nog te bieden?

Muziek: Studenten ArtEZ Conservatorium
Organisatie: Vrienden van de Stadskern en Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle

Praktische info
Alle lezingen vinden plaats bij Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3 in Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de lezingen wordt op prijs gesteld. Alle avonden worden muzikaal omlijst.

Aanmelden: Je kunt je aanmelden voor de lezing door een e-mail te sturen naar communicatie@waandersindebroeren.nl. Graag met vermelding welke lezing, datum en hoeveel personen.

Erfgoedplatform Zwolle
Deze lezing wordt aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle, deze wordt gevormd door: Zwolse Historische Vereniging, Het Oversticht, Vrienden van de Stadskern, Zwols Architectuur Podium, Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle, Waanders In de Broeren, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle en Stichting Allemaal Zwolle.

Bekijk ook de andere lezingen in de lezingenreeks 2019-2020 in het agenda overzicht of bekijk de folder onderaan deze pagina.

Kopfoto: Pand aan de Koestraat 8, Zwolle