Op 24 augustus 1819 werd de Willemsvaart, vernoemd naar Koning Willem I, officieel geopend. Zwolle kreeg daarmee haar lang gewenste rechtstreekse verbinding met de IJssel. Zompen, praamschuiten, kofjes en beurtschepen namen bezit van het water. Al snel bleek de Willemsvaart te smal en werden allerlei aanpassingen gedaan. De vaart heeft dienst gedaan tot het in 1964 door de opening van het Zwolle-IJsselkanaal zijn oorspronkelijke functie verloor.

Tegenwoordig is de Willemsvaart een belangrijke cultuurhistorische ader in de stad. De toegangspoort tot de IJssel, het complex Katerveersluizen, is aangelegd in een schans. Het is daarmee een unieke combinatie van een waterbouwkundig werk en een vestingwerk. Tijdens deze avond nemen we je mee in de mooie historie van de Willemsvaart.

Muziek: Janpieter Boudens en Erik Raayman
Organisatie: Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle en Zwolse Historische Vereniging
Aanmelden: Graag een bericht met aantal personen naar communicatie@waandersindebroeren.nl

Erfgoedplatform Zwolle

Deze lezing wordt aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle, deze wordt gevormd door: Zwolse Historische Vereniging, Het Oversticht, Historisch Centrum Overijssel, Vrienden van de Stadskern, Zwols Architectuur Podium, Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle, Waanders In de Broeren, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Stichting Stadsherstel Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle, Stichting Allemaal Zwolle

Beeld: Pontje Willemsvaart