Gastdocent Huib Modderkolk is onderzoeksjournalist bij de Volkskrant en publiceerde recent zijn boek ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet‘. Hij schrijft over geheime diensten, digitalisering en privacy. In dit korte college bij Fraterhuis Academie vertelt hij over de ‘schoonmakers’ van Facebook: jonge mensen die berichten op het sociale medium filteren. Hoe bepalen zij wat wel en niet is toegestaan? Hoe behandelt Facebook hen en wat zegt hun werk over de macht en moraliteit van het machtigste medium ter wereld?

The Cleaners
Na de pauze vertonen we aansluitend de actuele docufilm ‘The Cleaners’. Twee jonge filmmakers slagen erin om toegang te krijgen tot de beter bewaakte geheimen van Facebook. In deze onthullende film fileren zij deze schaduwindustrie. Internet is niet zo neutraal en democratisch als het pretendeert te zijn. Tech-experts komen aan het woord over de praktijk van deze ‘schoonmaakacties’.

Informatie
Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen €10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. Prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie, collegetoebehoren en de aansluitende filmvoorstelling. Kaarten zijn online via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.

Ga voor meer informatie naar de website van Filmtheater Fraterhuis >

Kopfoto: Huib Modderkolk door fotograaf Ruud Pos