Waar blijft toch die eerste vrouwelijke premier? In 2019 heeft Nederland honderd jaar algemeen kiesrecht voor mannen én voor vrouwen. De verworvenheid om in vrijheid te mogen stemmen, is iets om te vieren. Op 9 mei 1919 stemt de Tweede Kamer in grote meerderheid voor vrouwenkiesrecht.

De meningsverschillen kunnen groot zijn in Nederland. Tussen burgers. Tussen politici. Toch hebben ze één ding gemeen: we hebben allemaal het recht om onze stem te laten horen. En ieders stem telt even zwaar; dat is wat ons met elkaar verbindt. Wat doen wij met onze verworven vrijheid? Viert u uw stem? En waar zouden we nog voor op de barricades moeten?

Deze avond is voor iedereen, maar mannen betalen iets meer dan vrouwen – gezien de inkomensongelijkheid ook in Nederland!

Eveline van Rijswijk
Politiek historica Eveline van Rijswijk (programma & theatermaker, wetenschapsjournalist) maakt speciaal voor Zwolle een korte versie van haar audiovisuele onewomanshow De Première. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. Om dat te bereiken geeft ze zelfs – wetenschappelijk onderbouwde – tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Theater De Makkers
Yuna en Fieke duiken 24 uur in het archief van Historisch Centrum Overijssel, om zich te verdiepen in de geschiedenis en verhalen uit onze regio. Vrijheid, recht, wie was eigenlijk de eerste Overijsselse politica? En zetten vrouwelijke bestuurders andere thema’s op de agenda dan hun mannelijke collega’s? Met het stof nog in hun haren geven De Makkers een theatrale performance over hun bevindingen van die 24 uur in het archief.

Club Cele
Club Cele zet de stad in beweging! Aan de hand van stellingen wordt u tijdens deze avond bevraagd en gaat Club Cele in gesprek met belangrijke vrouwen uit de landelijke en lokale politiek. O.a. Bianca Pander van campagnebureau BKB en Devika Partiman van Stichting Stem op een Vrouw zitten in het panel. Ook maken we samen de opmaat naar deel 2 in het drieluik van Recht en Vrijheid. Waar vindt u dat we het over zouden moeten hebben?

Dit programma is een samenwerking tussen Zwolse Theaters, Allemaal Zwolle, Historisch Centrum Overijssel en Club Cele. Houd de website van Zwolse Theaters in de gaten voor actuele informatie over de sprekers tijdens dit nieuwe programma!