De Willemsvaart is jarig! Op 24 augustus 1819 werd de Willemsvaart in Zwolle, vernoemd naar Koning Willem I, officieel geopend. Zwolle kreeg daarmee zijn lang gewenste rechtstreekse verbinding met de IJssel. De vaart heeft dienstgedaan tot ze in 1964 door de opening van het Zwolle-IJsselkanaal haar oorspronkelijke functie verloor. Het is dit jaar dus precies twee eeuwen geleden dat de Willemsvaart werd geopend. Beleef 200 jaar Willemsvaart en ga mee terug in de tijd in de expositie Zwolle naar Zee.

Expositie Zwolle naar Zee
Op 24 augustus 1819 voer het jacht van koning Willem I, volgeladen met Zwolse en Overijsselse notabelen, door het nieuwe kanaal vanuit de stadsgracht naar de IJssel en weer terug. Daarmee was de vaart geopend. Zwolle had het eindelijk voor elkaar: een directe verbinding met de IJssel. Toegang tot zee, dáár was het de stad steeds en vooral om te doen. Dit ging met vallen en opstaan. De expositie Zwolle naar Zee geeft je een kijk achter de schermen. Met animaties, film en veel historisch kaart- en fotomateriaal krijg je een duidelijk beeld van de geschiedenis op en om de Willemsvaart.

De expositie is tot en met 5 oktober gratis te bezoeken, open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur bij RAW Space aan Willemsvaart 21.
Let op: op donderdag 3 oktober is de expositie open t/m 15.30 uur.

Lezing: Tussen half áf en nog half óver
Tijdens de lezing ‘Tussen half áf en nog half óver’ neemt Jos Mooijweer van Historisch Centrum Overijssel je mee door de roerige geschiedenis van de Willemsvaart. Hij zal dat vooral doen aan de hand van het fraaie kaart- en fotomateriaal dat bij de voorbereiding van de expositie Zwolle naar Zee boven water kwam. De expositie is na afloop van de lezing gratis te bezoeken.

De lezing vindt plaats op vrijdag 27 september bij RAW Space aan Willemsvaart 21. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Gratis toegang. Meld je aan voor de lezing door een e-mail te sturen naar info@allemaalzwolle.nl, graag met vermelding van het aantal personen.