Museum ANNO gaat op 12 mei open!

Museum ANNO gaat op 12 mei open!

ANNO, het nieuwe museum van en over Zwolle, opent op donderdag 12 mei feestelijk de deuren voor het publiek. Het monumentale Drostenhuis is de afgelopen tijd grondig gerestaureerd en vormt de blikvanger van het nieuwe museum. Ook de moderne museale vleugel aan de Melkmarkt is geheel verbouwd en biedt ruimte aan een innovatieve presentatie van het erfgoed van Zwolle. Een deel van het museum is straks gratis toegankelijk, inclusief historische binnentuin.

Directeur-bestuurder Vincent Robijn en wethouder Monique Schuttenbeld bij ANNO.

Verheugd over opening
Vincent Robijn, directeur-bestuurder van Stichting Allemaal Zwolle en eindverantwoordelijke voor ANNO, is ontzettend trots dat ANNO binnenkort opengaat. ‘’Dit is de plek van de stad waar men de geschiedenis mee kan maken en kan meemaken; in het (t)huis van, voor en door Zwollenaren. Met een klein en goed op elkaar ingespeeld team en de samenwerkingspartners hebben we de afgelopen jaren een prachtig concept ontwikkeld voor de presentatie van het erfgoed van de stad. Het was geen makkelijke opdracht, ook gezien de voorgeschiedenis, en de uitvoering was tijdens de coronapandemie behoorlijk ingewikkeld. Toch vind ik dat we alles op alles hebben gezet om van ANNO een succes te maken en ik kijk ernaar uit om dat aan iedereen te laten zien.’’

Wethouder Monique Schuttenbeld vindt ANNO van groot belang voor de stad. “Het museum gaat onderdak bieden aan archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief. Het wordt een uniek belevingscentrum voor cultuurhistorie over Zwolle. De stad is de optelsom van alle inwoners en hun verhalen, van vroeger en van nu. Straks vind je al deze verhalen van Zwolle op één plek. De verhalen en het prachtig gerenoveerde monumentaal erfgoed worden op deze manier zorgvuldig bewaard, ook voor generaties na ons.”

Museum in de maak
Tot de openingsdatum wordt er nog hard gewerkt aan het museum. Eind januari heeft de projectleider van de bouw, gemeente Zwolle, de sleutel overgedragen aan ANNO. Op dit moment werkt ontwerpbureau Perspekt Studio’s aan de inrichting van het museum. Ook de tuin van het Drostenhuis ondergaat een metamorfose. Het museum bestaat straks uit meerdere delen.

De nieuwbouw
Via de entree in de glazen nieuwbouw aan de Melkmarkt 41 kom je binnen bij ANNO. Hier leer je de stad beter kennen. In dit gedeelte van het museum, dat gratis toegankelijk is, wordt gewerkt aan de verhalen van Zwolle, want geschiedenis is nooit af. Elke dag werken specialisten aan onderzoek dat bijdraagt aan nieuwe inzichten en nieuwe verhalen. In de ruimtes van Archeologie & Bouwhistorie en Archief leer je meer over hun werk, maar in deze ruimtes kun je ook zelf aan de slag om de verhalen van Zwolle mee te maken en inzicht te krijgen in het werk van de experts. In het Lokaal lopen bezoekers van jong tot oud naar binnen voor erfgoededucatie over Zwolle en is er nog veel meer mee te maken bij ANNO. Na al die indrukken tijd voor een pauze? Breng een bezoek aan het ANNO Café met uitzicht over de historische binnentuin die een groene oase van rust biedt in de binnenstad.

De ramen in één van de kamers in het Drostenhuis. Het Drostenhuis
Het Drostenhuis heeft een rijke geschiedenis en dat straalt dit monumentale pand ook uit. Dit huis werd omstreeks 1545 gebouwd in opdracht van invloedrijk persoon Engelbert van Ense, die de functie van Drost van Drenthe en rentmeester van Salland bekleedde; vandaar ook de naam Drostenhuis. Straks vind je in dit betaalde gedeelte van het museum de grote, sterke, mooie, bijzondere en soms ook lastige verhalen van Zwollenaren. De stad is de optelsom van al haar bewoners en hun verhalen, van vroeger en van nu. In het Drostenhuis ontmoet je bekende en onbekende Zwollenaren. Ze vertellen je wat Zwolle voor hen heeft betekend én zij voor Zwolle.

De foto’s zijn gemaakt door Vera van der Sluis. 

Terug naar het overzicht